12 desember 2005


Julestjerna
har kommet på plass og døra står på gløtt.

I gamlelandet er man opptatt av at håndballjentene ikke var gode nok og av Ludvig Nessa.
"Jomfru" Maria kunne kanskje blitt en god håndballspiller, hun hadde i allefall ikke sex med menn (iflg en gammel bok) og tenk om abort hadde vært tillatt for 2005 år siden...! Da hadde vi kanskje ikke behøvd å blande kristendommen inn i solvervsfeiringa vår!
Her i erkekatolske Spania er jula lang og ustrukturert. Noen har allerede en pyntet og tent juletre inne i heimene sine. Balkonger er pyntet med nisser som klatrer og med lys som blinker. Etter Francos død for 30 år siden, har man jo fått amerikansk TV i de millioner hjem og så tror man at det er slik jula egentelig er..... Så derfor har etterhvert Santa Claus kommet til Spania, Papa Noel, og han kommer på julaften eller juledagsmorgen, alt etter hvor mye usa-påvirkete foreldrene er. Og da er det gaver, i allefall til barna, men etterhvert har det blitt mere og mere til de voksne også. Den virkelig store dagen er trettendedags jul, dvs De Hellige Tre Kongers Dag, da kommer kongene med gaver.... til alle. Og i mellom der feires nyttår!
Nyttårsfeiringen er herlig, nesten ikke fyrverkeri (etter norsk målestokk: ingenting) og man kan være utendørs i timevis uten å fryse seg helseløs. Det viktigste er at man skal spise 12 druer, en for hvert kirkeklokkeslag, ved midnatt. En drue for hver måned i det kommende året og er man presis, blir hver måned en god måned. Og så kommer champagnen frem, eller i Spania drikker man Cava som er den spanske varianten og ofte minst like god! På nyttårsaftenen har "alle" rødt undertøy..... så derfor er det en perfekt presang til jul; det må jo være nytt!

Hver morgen når sola står opp, holder stæren en lang og vakker konsert utafor soverommet. Og om kvelden, før sola går ned, holder han en ny konsert i en av lysmastene til fotballbanen. Det blir ikke julestemning akkurat av det, men det er utrolig vakkert og nytes i fulle drag.

Nada mas

(og det er tillatt å skrive kommentarer)

Ingen kommentarer: