03 januar 2006



Kamelia og Ray Adams

På min terasse står en Kamelia som i disse dager blomstrer så utrolig vakkert, jeg kaller henne Kameliadamen, for foruten å være vakker er hun utrolig sårbar og må stelles med masse kjærlighet for å overleve.

Kameliadamens "far":

Alexandre Dumas den yngre
, (27. juli 1824 – 27. november 1895) var sønn av forfatteren Alexandre Dumas den eldre, og fulgte i hans fotspor ved å bli en feiret fransk forfatter av romaner og skuespill.

Moralist

Alexandre Dumas den yngre ble født utenfor ekteskap i Paris, som den (illegitime) sønn av kjolemakeren Marie-Catherine Labay og forfatteren Alexandre Dumas. I 1831 ble han likevel anerkjent legalt av sin far som også sørget for at han fikk den beste utdannelse på Institution Goubaux og Collége Bourbon.

Loven den gang gjorde det mulig for Dumas d.e. å ta sønn fra moren, og hennes smerte som følge av dette, og som sønnen arvet, inspirerte Dumas d.y. til å skrive om tragiske kvinnelige skikkelser. I bortimot alle hans skriverier vektlegger han moralske aspekter. I skuespillet «Den naturlige sønn» utvikler han tankene om at hvis en mann setter et uekte barn til verden har han en plikt til å gjøre barnet legitimt (ekte) og i tillegg gifte seg med moren.

I tillegg til å bære byrdene ved å være født utenfor ekteskap var faren delvis av sort opprinnelse. På skolen ble Dumas d.y. stadig utsatt for rasisme og mobbet av sine klassekamerater. Barndomsopplevelsene hadde en dyp innflytelse på hans tanker, oppførsel og forfatterskap.

Den brystsyke blomsterkvinnen

I 1844 flyttet han til Saint-Germain-en-Laye for å leve med sin far. Der traff han Marie Duplessis, en ung kurtisane (en slags luksus-prosituert) som skulle bli inspirasjon til hans romantiske roman «La dame aux camélias» (Kameliadamen) i 1848. Den tragiske fortellingen om den tuberkuløse unge elskerinnen ble senere utviklet til et teaterstykke, også kalt «Kameliadamen» og ble basis for Guiseppe Verdis opera La Traviata i 1853.

«Kameliadamen» forteller historien om den vakre Marguerite som lever et luksusliv i Paris betalt av rike menn, i en verden hvor det eneste som er forbudt er ekte følelser. Dramaet inntreffer når den vakre kurtisanen forelsker seg i den unge Armand, og elsker ham så dypt og rent at hun gir avkall på prostitusjonen for å leve et rolig liv på landet med Armand. «Kameliadamen» er blitt et av tidenes store romantiske ikoner. Vivien Leigh og Greta Garbo er noen av de mest berømte tolkerne og Liv Bernhoft Osa har gjort kvinneskikkelsen i Norge.

Kameliadamen er modellert etter hans egen elskerinne Marguerite Duplessis, hvis selskap den unge forfatteren Dumas d.y. måtte betale for. Duplessis døde erfaren, men ganske ung av tuberkulose. Etter hennes død kjøpte Dumas tilbake sine egne kjærlighetsbrev skrevet til henne og begynte arbeidet med det som skulle bli en av tidenes største kjærlighetshistorier men dens store patos og tragisk storhet har kanskje ikke tålt tidens tann i samme grad som farens lette spenningsromaner.

La Traviata og Ray Adams

Librettoen til Guiseppe Verdis opera ble skrevet av F.M. Piave. Hovedpersonen har i operaen fått navnet Violetta. I preludiet til 1. akt er det mange som aldri har hørt La Traviata, som likevel kjenner igjen noen vakre toner. Og da er vi plutselig kommet til Ragnar Asbjørnsen som ble født i Oslo i 1931. Hans kjempehit fra 1961 "Violetta" eller "Hear my song" som den også kalles, har sitt grunnlag fra denne operaen. Skandinaviske populærsangere benyttet alltid engelske navn på den tiden og han "het" jo Ray Adams.

Nada mas.

Ingen kommentarer: