15 april 2009

Girodactylus Salamis


Girodactylus Salamis, til vanlig benevnt Giro, er en parasitt som angriper salamien under ferden til parringsområdene og reduserer befruktningsmulighetene dramatisk. Salami som overlever et giro-angrep kan få traumatiske ettervirkninger kalt postgiro.

Salamien har sin opprinnelse i Italia og det var også i Italia Girodactylus Salamis først ble registrert, derav navnet Giro de Italia som fortsatt brukes i ulike kretser.

Det mest uttømmende forskningsresultatene i Norge har Johan Gjort. Han startet halvforskningsinstituttet og har en halvforskingsbåt oppkalt etter seg.

Girodactylus Salamis har i Norge ført til at bestanden av norsk salami er utrydningstruet og på lokalt basis er det iverksatt tiltak for utryddelse av parasitten. Det mest brukte er rottebolbehandling. Man tilfører rottebol i besmittede vassdrag og rottene spiser smittebefengt salami. Ulempen med behandlingen er at rottene også spiser frisk salami og dermed hender det at vassdraget dør ut, men man blir faktisk kvitt giroen på denne måten.



nada mas..

Ingen kommentarer: